Mesni pripravki in izdelki

Mesni pripravki in izdelki

Hrenovke (goveje, telečje)
Ljubljanska salama
Šunkarica
Mesni sir (goveji, svinjski)

NAMIGI KMETIJE ZAJC

  • Hrenovke položimo v mrzlo vodo. Ko voda zavre, so hrenovke kuhane.

Mesni pripravki in izdelki iz svinjskega mesa

Pečenice
Klobase za kuhanje
Kožence
Krvavice
Špeh
Ocvirki
Mast
Mešana mast
Zaseka
Tlačenka
Dimljeno meso za kuhanje – velikonočna šunka, želodec, zašink, pleče, rebra, krača, kremenatelc

NAMIGI KMETIJE ZAJC

  • Pečenice: pečenice položimo v mrzlo vodo in pustimo, da voda zavre. Po dveh minutah pečenice položimo v pekač, dodamo malo svinjske masti in jih pečemo v pečici približno na 150 C pol ure oz. dokler se lepo ne zapečejo.
  • Klobase in kožence: položimo jih v mrzlo vodo; ko voda zavre jih na zmernem ognju kuhamo še 20 minut.
  • Krvavice: Položimo jih v pekač, dodamo domačo svinjsko mast in pečemo v pečici na 150 C pol ure; pri tem jih obračamo.
  • Dimljeno meso za kuhanje:
    1. Želodec za kuhanje: želodec operemo, položimo v krop in ga kuhamo na vsaki strani 15 minut. Ko je kuham ga položimo na podlago, obtežimo in pustimo, da se ohladi. Oglajenega postrežemo in narežemo na tanke rezine.
    2. Zašink za kuhanje: položimo ga v mrzlo vodo, ko zavre ga kuhamo eno uro. Postrežemo ohlajenega
    3. Pleče za kuhanje lahko pripravimo na 2 načina:
    – Pleče operemo, ga položimo v mrzlo vodo in nato kuhamo 2 uri (pri tem ga obrnemo). Ko je kuhan ga v vodi pustimo še najmanj 8 ur, da se ohladi. Postrežemo ga narezanega.
    – Pleče operemo in zavijemo v neslano kvašeno testo. V pečici ga pečemo uro in pol do dve (odvisno od velikosti) na 200 C. Postrežemo narezanega skupaj s kruhom.

Kako do nas?

KMETIJA ZAJC MPT, Planina 41, 6232 Planina – 040 222 985 (Kristina) – 040 995 724 (Maja) – kmetija.zajc@gmail.com