Predstavitev kmetije

domacija

Kmetija Zajc je družinska kmetija z večletno tradicijo. Živimo v Planini, na JV obrobju Planinskega polja, na robu čudovite narave. Planina se nahaja na magistralni cesti med Postojno in Logatcem. Planina je nekdanje furmansko, danes pa  naravno, zgodovinsko, kulturno in umetniško središče. Največ obiskovalcev si ogleda Planinsko jamo, obiščejo nas številni ribiči iz Slovenije in sosednjih držav, ki ribarijo v reki Unici, ki čudovito vijuga po Planinskem polju.

Domačija ZAJC ima takšno ime že od nekdaj. Naša »stara domačija« je bila nekoč last knezov Windischgrätzov, stoječa v strogo varovanem vaškem jedru. Je kulturno-umetniški spomenik prve stopnje, rojstna hiša grafika Čobala in ima izjemno urbanistično zasnovo – veliko centralno vežo, kuhinjo in stanovanjske prostore, dvojno klet, dvorišče z velikim gospodarskim poslopjem (danes prostori predelave mesa). Prostori v stari hiši imajo velike, iz kamna izsklesane velbe, ki so za marsikaterega gradbenika še vedno nerešljiva uganka. Danes je delno stanovanjska hiša, naši gostje pa jo vedno znova opišejo kot zelo domačo, pristno. In to nam je všeč!

Kmetijo ZAJC sta pred dvajsetimi leti prevzela Cvetko in Andreja Milavec. Takrat so bile živali, predvsem govedo, v hlevu. Od dobrih 5 glav goveje živine sta čredo v desetih letih povečala na dobrih petdeset glav. Takrat se je povečala tudi družina. Hči Kristina z Andrejem in sin Janez z Majo smo poprijeli za delo in se odločili, da v kmetijstvu in naših dejavnostih vidimo svetlo prihodnost. Leta 2006 smo na kmetiji začeli uvajati prosto pašništvo, kar pomeni, da se živali skozi vse leto pasejo po pašnikih na Planinskem polju in travnatih površinah višje v Planini. Od pozne pomladi in do zgodnje jeseni se govedo pase, v zimskem času pa jih hranimo s senenimi in silažnimi balami, ki jih pridelamo sami. Čreda se je povečevala in danes imamo okoli 250 glav goveje živine. Med njimi so štirje plemenski biki, ki sami poskrbijo za potomstvo vseh čred. Govedo gojimo izključno za meso. Menimo, da je kvaliteta našega mesa dobra, ker se govedo pase in živi v naravnem okolju.

zivali2Na kmetiji se že desetletje ukvarjamo s predelavo svinjskih izdelkov. Več let smo mesne pripravke in suhomesnate izdelke izdelovali za domačo uporabo. Sorodniki in prijatelji so nas vsako leto pohvalili in nas spodbujali, da so naše mesnine zelo dobre. Odločili smo se, da naše izdelke pokažemo tudi drugim.

Kmetija ZAJC MPT deluje kot dopolnilna dejavnost na kmetiji. Pri nas dobite sveže goveje, telečje in svinjsko meso, mesne izdelke in pripravke (pečenice, klobase, krvavice, hrenovke, ocvirke, mast, dimljeno meso) in suhomesnate izdelke (suhe klobase, salamini, salame, zašinki, želodci, pancete, tunka, pršut, pleče).

Izdelki so pripravljeni po receptih »Zajcove Andreje«, ki svoje izkušnje in navodila skrbno predaja mlajšim generacijam, ki bodo v bodoče skrbele za ohranjanje kakovosti. Ta je ključna in za nas najbolj pomembna. Mesnine vsebujejo le česen, sol in začimbe. Ne dodajamo nobenih umetnih dodatkov.

Vizija Kmetije Zajc MPT je predvsem kakovostna oskrba živali, prireja kakovostnega mesa, kakovostna predelava svinjskega mesa in večji krog odjemalcev naših mesnin. Ohranjanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov ter prijazen in domač odnos z našimi gosti je naše glavno vodilo pri delu. Dolgoročna vizija, ki jo bodo nekoč uresničevale generacije naših najmlajših »Zajcevih deklic in fantov« pa je ponuditi gostu, turistu, obiskovalcu Planine sobo za prenočitev in domačo hrano. Stara hiša domačije Zajc je se kaže kot krasna točka za kmečki turizem.

Geslo kmetije je “PRIDELAVA IN PREDELAVA NA NARAVEN, TRADICIONALEN NAČIN TER BREZ UMETNIH DODATKOV”